A párkapcsolati problémák közül a legnehezebb észrevenni az ellaposodott kapcsolatot, pedig az esetek nagy többségében szakításhoz vezet.

A legkomolyabb problémánk a férfiakkal – legyen szó barátról vagy férjről –, hogy nincsenek „csak úgy”-ok. Születésnapkor, névnapkor, Valentin napkor megveszik a virágot, szokásos parfümöt, krémet stb. Évfordulókon lefoglalják az asztalt az étteremben. Karácsonykor az utolsó pillanatban rohannak el ajándékot vásárolni. Idejét sem tudni, hogy mikor kaptunk virágot, ékszert, hogy nem volt semmi különleges apropó, hanem csak úgy.

Ellaposodott a kapcsolatod? Előzd meg a szakítást!

Valójában a férfiak tisztában vannak azzal, hogy többet kellene adniuk. Időnként talán jót tesz egy kis „fenéken billentés”, hogy észhez térjenek, de ugyanúgy, ahogy nekünk is fontos a megerősítés, ugyanúgy nekik is fontos. A férfiak – bár minden kincsért sem ismernék be – titokban rendkívül bizonytalanok. Egy felmérés szerint a férfiak kevesebb, mint 20%-a kap rendszeres megerősítést a párjától. Hogy mik lehetnek ezek?

Bókok (ha jól áll rajta az öltöny, ha szép izmos a teste, ha megfésülködött, dögös, jól táncol stb.)
Csábítás (időnként lehet szexi fehérneműben egy kis magántánc vagy csak egy kis tánc a rádióban szóló zenére, gyertyafényes fürdőt rendezni, odabújni és dörgölőzni hozzá stb.)
Férfiasságuk elismerése (minden férfi szereti hallani, hogy erős, okos, megfontolt, szexi, jó az ágyban, jó szerető és, hogy látjuk, mennyire szeret bennünket)
Megerősítés (minden férfi szereti tudni, ha jó dolgot csinál, szóval ha valami jól sül el, akkor jöhet egy puszi az arcra vagy a szájra, egy mosoly és egy köszönet)

Mit tehetsz nőként, hogy megelőzd a szakítást?

A férfiak szeretik azt gondolni, hogy nélkülük nem mennek egyről a kettőre a dolgok. Szinte minden helyzetben bizonyítani akarják a hozzáértésüket. Egy férfinak nagyon fontos, hogy mindezt a nő láthatóan értékelje, és ezzel újra és újra megerősítsék önbizalmát. A férfiak több mint 80%-a nyíltan is bevallja, hogy fontosnak tartja, hogy egy férfi is kapjon bókokat, dicséretet.

A férfiak szeretik azt a látszatot kelteni, hogy nem törődnek a külsejükkel – elfogadják, ahogy kinéznek és teljesen megbékéltek vele – de az az igazság, hogy nekik is megvannak a testkép problémáik. Létezik egy íratlan férfiszabály „Soha ne ismerd be, hogy aggódsz a külsőd miatt!”. Ezért a férfiak soha nem tesznek fel olyan kérdést, hogy jól áll-e a fenekük a farmerben, nem túl hosszú-e a hajuk hátul vagy nem túl nagy-e a pocakjuk stb.. A férfiak attól tartanak, hogy túlságosan hiúnak, gyengének, nőiesnek tartanák őket, ha nincs meg bennük a magabiztosság, amit egy férfitól elvárunk. Azonban bár nem beszélnek a testükről, nem bánnák, ha a nők beszélnének róla. Tehát ha van rá alkalom, igenis dicsérd meg:

Nahát! Hogy Te mennyit fogytál.
Szeretem az izmos karod.
Ebben az öltönyben mindig nagyon dögösen nézel ki.
Irigy vagyok az izmos, formás lábadra.

Egy nem régi felmérés szerint a párok jelentős része naponta harminc percet beszélget egymással. Ebben benne van az aznapi élmények megbeszélése, a „mit együnk”, „mi van a TV-ben”, „mit kell befizetni”, „vidd le a szemetet” stb. típusú információcsere is. Ilyen rövid idő alatt nem lehet olyan oda-vissza működő kommunikációt felépíteni, ami előreviszi a kapcsolatot. A napi harminc perc arra sem elég, hogy a másik viseletét vagy a főztjét megdicsérjük, hogy megerősítő, pozitív üzeneteket küldjünk a másiknak. Hogyan, miről beszéljünk? 
 
Számos párkapcsolat fut zátonyra a rossz, vagy rosszul időzített kommunikáció miatt. A párok nem ismerik egymás gyengéit, hiányosságait vagy csak nem akarnak velük szembesülni.
Nap mint nap találkozunk olyan csalódott szerelmesekkel, akiknek az volt a problémája, hogy nem kaptak elég viszonzást, ezért csalódtak a párjukban, úgy érezték kapcsolatuk kudarcot vallott, elvesztették minden illúziójukat. A Hódítsd vissza Szerelmed című könyvem amolyan párkapcsolati használati útmutató, aminek segítségével az olvasó megismerheti, mit is gondolnak a nők és férfiak valójában a szerelemről, kapcsolatról, meghittségről és elkötelezettségről valamint, hogyan lehet ezt velük megbeszélni.