Tapasztalat, hogy sokakat váratlanul ér mikor szakít velük a párjuk. Úgy érzik, hogy egyik nap még minden rendben – minden a megszokott kerékvágásban – aztán hírtelen a másik fél bejelenti, hogy vége.

Vajon léteznek-e intő jelek arra vonatkozólag, hogy párunk el akar hagyni, szakítani szeretne? Lehet-e még időben tenni valamit? Megelőzhető a szakítás?

Az alábbiakban felsorolok néhány intő jelet. DE NAGYON FONTOS, hogy ezek önállóan jelentkezve még nem feltétlenül jelentik a legrosszabbat. Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor ezek közül több jel együttes fellépése esetén mondhatod azt, hogy tenned kell valamit, hogy megelőzd a bajt. A felesleges „parázás” nem biztos, hogy célravezető.

A legalapvetőbb jel a kettőtök közötti kommunikáció jelentős csökkenése. Ez olyan formában nyilvánulhat meg, mint például:

  1. Kevesebb közös téma. A párod egyre kevésbé indít beszélgetést veled. Olyan mintha kifogytatok volna a témából. Inkább Te vagy a kezdeményező. Ha ketten vagytok, akkor is inkább TV-t néz, dolgozik/játszik a számítógépén, barátaival/barátnőivel chat-el, elfoglalja magát.
  2. Megválaszolatlan kommunikáció. Egyre többször „elfelejt” válaszolni e-mail-jeidre, SMS-eidre, chat üzeneteidre. Ha küldesz neki egy „Csók” SMS-t, nem válaszol rá, sőt nem is emlékezik rá, hogy megkapta volna.
  3. Veszekedés hiánya. Bár elsőre jónak hangzik, mondhatni örülhetnél ennek. Azonban itt teljesen más húzódik meg a háttérben. Valójában azt jelenti, hogy már annyira sem érdeklődik, hogy vitatkozzon veled, inkább rád hagyja a dolgokat. Már nem akarja megoldani a problémát. Különbség van aközött, hogy nem tudunk megoldani egy problémát, vagy nem is akarjuk megoldani. Kerüli a veled való konfliktust.
  4. Szex hiánya. Ha csökken a szexuális aktivitás, érdeklődés egymás iránt, akkor többnyire, mélyebb lelki eredetű problémák húzódnak meg. Az ilyen helyzetek kezelésének elmulasztása kiégéshez vezethet. Tudom nehéz erről a témáról beszélni, de sajnos muszáj. Megjegyzem, egy hosszú távú kapcsolatban gyakori a hullámzó aktivitás, azaz vannak időszakok, amikor „állandóan” kívánjátok egymást és vannak időszakok, amikor „egy kis pihenésre” van szükségetek. Ez utóbbi nem feltétlenül jelenti azt, hogy probléma lenne a háttérben.

Szakítást megelőző egyik jel a szex hiánya.

Az idő hiánya. Egyre többször lemondja a közös programot, egyre kevésbé ér rá, hogy együtt legyetek. Ilyenkor többnyire a munkára, vagy már korábban megbeszélt találkozókat/programokat hoz fel indoklásként.

Irántad érzett tisztelet hiánya. Régen még egyenrangú partnernek tekintett, mostanában pedig nem ad a véleményedre – gyakran meg sem hallgatja – egyáltalán nem von be a döntéshozatalba – még akár kettőtöket érintő döntésekbe sem – társaságban egyre többször magadra hagy, nem figyel rád, mintha már nem is lennétek együtt.

Már nem nevez mások előtt a párjának. Megfigyelhető, hogy ha nem komolyak veled kapcsolatosan a párod szándékai, akkor társaságban nem úgy mutat be, hogy „a párom”, „barátom/barátnőm”, „feleségem/férjem”, „szerelmem” stb. hanem csak a nevedet mondja. Picit jelezve a környezetnek, hogy Ő itt van velem, de valójában szabad vagyok és nem vagyunk összekötve, figyelem én már kapható vagyok bármire. Nem beszél arról, hogy Ti együtt vagytok. Ez már a megcsalás „előszobája”.

Megcsalás. A legdurvább jel. Azt gondolom, hogy erről különösebben nem kell beszélni.

FIGYELEM: Egy jel még nem jel. Akkor beszélhetünk jelről, ha a fenti listából (kivétel az utolsó) legalább 3 jel jelen van kapcsolatotokban. És még ilyen esetben is fontos, hogy ne ess pánikba, hanem próbáld kezelni a helyzetet.

Ha tényleg úgy látod, hogy baj van készülőben, akkor az első lépés mindig a kommunikáció minőségi javítása. Kommunikáció, amely feloldja a köztetek lévő gátakat. Szóval keress egy nyugodt alkalmat, amikor egy csendes semleges, de ugyanakkor mindkettőtök számára kellemes helyen (pl: kávézóban) le tudtok ülni (mindketten ráértek). Először beszélgessetek semleges, Őt is érdeklő kellemes témákról általánosságban (divat, sport, mozifilm, közös élmények, nyaralás stb.). Ezt nem szabad elsietni, fontos, hogy komfortosan, jól érezze magát. Amikor úgy érzed, akkor kérdezd meg, hogy hogy érzi magát kettőtök kapcsolatában, mire lenne szüksége, hiányzik-e neki valami, szükségét látja-e valamin változtatni stb. És várd meg míg válaszol, ne siettesd, ne vágj a szavába, hanem nyugodtan ülj és várj amíg elmondja a baját, problémáját. Tiszteld és fogadd el véleményét. Ne vitatkozz vele. Sokkal inkább kérdezz rá, hogy Ő miben látja a megoldást. És semmiképp se add a szájába a szavakat. Ne próbáld meg kitalálni, mit gondol, ne állíts semmit, mint például hogy "szerinted is..." vagy "látom, hogy azt gondolod...". Inkább figyelj most csak arra, amit Ő akar mondani Neked, feltétel nélkül.

Ha nyugodt vagy és érdeklődő, akkor valószínűleg el fogja mondani, hogy mi bántja és tudni fogod, hogy mit tegyél. Persze tudom, hogy ez egy veszélyes játék, hiszen lehet pont ilyenkor fogja azt mondani, hogy szakítani szeretne veled. Bár nem lesz jó érzés, de legalább megtudod az igazságot.

A Hódítsd vissza Szerelmed című könyvemben külön fejezetben foglalkozom, hogy ilyen esetben mit tegyünk, illetve milyen további megoldások léteznek, hogy visszavonzzuk párunkat. Továbbá mind a női mind a férfi kiadásban beszélek arról, hogy melyek a leggyakoribb hibák, viselkedésminták melyek szakításhoz vezetnek, illetve hogyan lehet ezeket orvosolni.